Hosting

szerverek elhelyezése, webtárhely, virtuális szerverek

Üzemeltetés
irodai üzemeltetés, szerverek üzemeltetése, IT hálózatépítésFejlesztés
komplex rendszerek fejlesztése, webfejlesztés, portálok, weboldalak

Tanácsadás
vállalati IT tanácsadás kis-, közép- és nagyvállalatok számára
Webfejlesztés
Az egyszerű webes megjelenéstől az összetett, nagy látogatottságú webportálok fejlesztéséig, minden területen jelentős tapasztalatunk van.
TOVÁBB
Olé Szerverhotel
Budapesten kiépített szervertermünkben tudjuk elhelyezni szervereit. A BIX-ben 100 Mbit-es és Gbit-es szerver elhelyezési lehetőséget kínálunk.
TOVÁBB
Virtuális szerverek
VPS hosting szolgáltatást nyújtunk virtuális szerverek kiszolgálására dedikált szerver számítógépeken.
TOVÁBB
IT üzemeltetés
Kis irodák, és nagy irodahálózatok informatika infrastruktúrájának kiépítése, folyamatos üzemeltetése. VPS, Szerverüzemeltetés
TOVÁBB

Tudásbázis: webtárhely, webtárhely, webhosting, weboldal elhelyezés

Webhosting:

A webhosting egy angol kifejezése, melyet magyarul webtárhelyként (vagy simán tárhelynek) fordítunk. Manapság már mindkét forma használatos. Különböző honlapokon egymás szinonimáiként használják, mivel mindkét kifejezés ugyanazt a webtárhely szolgáltatást fedi le. A kifejezésről bővebben a „webtárhely:” alatt olvashat.


webtárhely, tárhely:

A webtárhely (tárhely) vagy webhosting egy olyan internetes szolgáltatás, amelynek igénybevételével weboldal helyezhető el.

Valójában rengeteg felhasználó között osztanak fel egy fizikai szervert. Így a felhasználó a rendszer által a számára dedikált webtárhelyet használja. E webtárhely vagy weboldal egy egyedi domainnév segítségével érhető el, pontosabban a domainnév beírásával jeleníthető meg a webtárhelyen tárolt weboldal. A kisebb forgalmú weboldalakat költséghatékonyabban lehet üzemeltetni ilyen bérelt webtárhellyel. A tárhely bérlés menüpont alatt megtekintheti, hogy milyen webtárhely csomagjaink vannak. Amennyiben nem tudja, hogy melyikre van szüksége, mi ebben is tudunk segíteni. Ebben az esetben ne habozzon felvenni a kapcsolatot kollégáinkkal.


CMS:

Az angol Content Management System rövidítése.

A CMS-ek legfontosabb feladatai közé tartozik a könnyen megvalósítható adattárolás és adatelérés, az egyidejű adattárolását és megosztást biztosítása számos felhasználó számára, a redundáns adatbevitelt csökkentése, a szerep szerinti szabályozás hozzáférésének megteremtése (a felhasználó szerepétől függ az adatok láthatósága és módosíthatósága), a kimutatások összeállításának egyszerűsítése és a felhasználói kommunikáció segítése.

 

WCMS vagyis webtartalom-kezelő rendszer a weblapok elkészítésének egyszerűsítésre szolgáló rendszer. Hatalmas előnye, hogy alkalmazásával nincs szükség bizonyos programozói ismeretekre (HTML nyelv, weboldal feltöltési módszerek, stb.), így teljesen kezdők is képesek weblapok elkészítésére.

Többféle CMS használata is lehetséges webtárhely csomagjaink mellé.

Joomla:

A Joomla RSS feed-et, híroldalt, blogot, fórumot, szavazást, naptárat, keresést és különböző nyelvű fordításokat tartalmazó, valamint az adatok tárolására MySQL adatbázist használó nyílt forráskódú CMS, amelyet PHP-ben írtak. A Mambo tovább fejlesztésének tekinthető, habár egy önálló program.

A joomla egy szuahéli eredetű szó, melynek fonetikus kiejtése „jumla”, jelentése pedig „mindenki együtt, egy egészként”.

Manapság egyre nagyobb teret hódít az új webtárhely szolgáltatást igénybevevők körében.


SQL és a MySQL:

Az SQL (Structured Query Language rövidítése) a relációs adatbázis-kezelők strukturált lekérdezési nyelve. Különböző nyelvjárások is léteznek, melyek az alapvető utasításokat egyformán, a később beépült nyelvi elemeket már ige eltérő módon valósítják meg.

 

A MySQL egy több felhasználós, többszálú, SQL-alapú relációs adatbázis-kezelő. Jelenleg az egyik legelterjedtebb, mivel egyszerűen használható és költséghatékony megoldást nyújt dinamikus weblapszolgáltatások megvalósításához. Ezért ajánljuk MySQL-t webtárhely szolgáltatásink mellé elsősorban.

 


Backup:

A backup adatmentés jelent. Backup szolgáltatás során a számítógépen tárolt adatokról biztonsági másolat készül, és ezt egy távoli adattárolón biztonságban megőrzik.

A backup hardveres és szoftveres megoldások együttműködésével valósul meg. Backup használatával elkerülhető, hogy fontos adataink elvesszenek, amennyiben az eredeti forrásadatokat tartalmazó tárolónk (számítógép, szerver, stb.) megsérül.

 

FTP:

Az angol File Transfer Protocol rövidítése, magyarul az internetes állomány átviteli szabvány. Az FTP lehetővé teszi az adatcserét különböző operációs rendszerű gépek között.

 

Hozzáférési jog alapján kétféle kapcsolat típust különböztetünk meg:

 

a) letöltés, vagy feltöltés olyan gépről, ahol azonosítóval rendelkezünk

b) letöltés, vagy feltöltés nyilvánosan hozzáférhető állományokból vagy állományokba.

Az FTP kapcsolat során egy szerver programra (kiszolgáló) és egy kliens programra (ügyfél) van szükség.


E-mail tárhely:

Olyan nagy mennyiségű és terjedelmű levelek küldésére specializálódott webtárhely szolgáltatás, amelynek csak a webtárhely mérete lehet az egyetlen korlátja. Az e-mail tárhely tulajdonképpen olyan szolgáltatás, mint amilyen a gmail.


WWW:

A World Wide Web, vagyis a világháló angol rövidítése. A WWW egy hálózati információs rendszer, mely az internet egyik felhasználási formája és webböngésző program használatával érhető el az interneten.


URL:

Az Uniform Resource Locator, vagy más néven a webcím, az interneten fellelhető bizonyos erőforrások (például szövegek, képek) szabványosított címe.


HTTP:

A HyperText Transfer Protocol, vagy röviden HTTP, egy kérés-válasz alapú, két szerver közötti információátviteli protokoll kliens.


Cookie:

A cookie olyan információs fájl, amely a felhasználó azonosítására szolgál. Honlapok látogatása során gyakran észrevétlenül kerül a merevlemezre.


Internet:

Az angol eredetű internetwork szóból eredő kifejezés, ami napjainkra világszerte ismert és használt kifejezés. Magyar megfelelője a ’hálózatok hálózata’, szó szerinti fordítása a „hálózatok közötti”.

Az internet olyan hihetetlen méretű számítógép-hálózat, ami kisebb számítógép-hálózatokat összefogó és az egész világot körülölelő rendszer. Az IP segítségével képes több millió felhasználó összekapcsolására, illetve olyan elosztott rendszereket, mint például a WWW (World Wide Web), működtetésére.


IP és az IP-cím:

Az IP az angol Internet Protocol rövidítése, magyarul internet protokoll. Az internet hálózat olyan alapvető szabványa, amivel az internetre kötött eszközök (hálózati eszközök, számítógépek, nyomtatók, webkamerák, stb.) kommunikálnak. Ezen felül az IP meghatározza a hálózatban lévő eszközök számára az egymásnak küldhető üzenetek sorrendjét, felépítését, stb.

Az IP-cím olyan hálózati azonosító, amelyet az egymással IP-n keresztül kommunikáló számítógépek egymás beazonosítására használnak. Minden egyes számítógép egyedülálló IP-címmel rendelkezik, amellyel az internetre kapcsolódik. Egy IP-cím nem feltétlenül tartozhat kizárólagosan egy számítógéphez, mert bizonyos számítógépek akár több IP-címmel is rendelkezhetnek (pl.: a számítógép különböző hálózati eszközei különböző címmel rendelkeznek) vagy akár több számítógépnek is lehet egyetlen IP-címe (pl.: proxy használat esetén), de léteznek folyamatosan változó IP-című számítógépek is (pl.: otthoni számítógépek, melyek lakossági internet szolgáltatón keresztül kapcsolódnak az internetre).

 


HTML:

A HyperText Markup Language akronímája, ami a web legfőbb leíró nyelve. Weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, mely napjainkra már a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával internetes szabvánnyá vált. A weboldalak zöme is HTML nyelven épül fel. A különböző webes programozási nyelvek is HTML kimenetet adnak a felhasználók felé, melyhez egy jó webtárhely elengedhetetlen.


PHP:

A PHP egy nyílt forráskódú, számítógépes szkript nyelv, mely a Hypertext Preprocessor rövidítése. A PHP nyelv nem más, mint a HTML nagymértékű kiegészítése. Rengeteg olyan feladat elvégezésére alkalmas nyelv, amelyre az ügyféloldali szkriptek csak korlátozott mértékben képesek vagy képtelenek. Ilyen például a bejelentkezés, az adatbázis- és fájlkezelés, a kódolás, az adategyeztetés, a kapcsolatok létrehozása, az e-mail küldése, az adatfeldolgozás, stb. Ráadásul ez a programnyelv kiváló segítség minden olyan esetben, ahol nagyszámú ismétlődő feladatsort kell végrehajtani: például képek linkelése és listázása, listakészítés stb. Legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése, ezért általában szerver oldalon használják.


SMTP:

Az egyszerű levél átviteli protokoll angol rövidítése (Simple Mail Transfer Protocol). Az SMTP olyan elektronikus posta, amely levelek továbbításáért felel és végzi ezt viszonylag egyszerű, szöveg alapú protokollként.


Mi jelent a fel- és a letöltés?

Feltöltés: egy távoli számítógépre történő fájl másolás saját számítógépünk merevlemezéről.

Letöltés: a feltöltés az ellentététes művelete, egy távoli számítógépről történő bizonyos adatok másolása saját számítógépünk merevlemezére.

  

Az árak az áfát nem tartalmazzák.